En helt vanlig blogg!

Livets alla måsten

Kategori: Allmänt

Jag borde egentligen skriva på mitt CV nu, men jag vill verkligen inte göra det. Det är så otroligt tråkigt att skriva CV, dessutom tycker jag att det är ganska svårt. Man ska ta fram sina bästa sidor utan att vara för skrytig, vilket inte alltid är så lätt när man fick höra "du/ni ska inte tro att du/ni är bättre än andra" i princip varje dag i skolan. Varför propagerar lärarna för det så mycket i grundskolan? Det är väl ganska korkat, särskilt eftersom man måste kunna prata/skriva bra om sej själv i framtiden. Mysko. Jag skyller det på att lärarna var hjärntvättade av nedtryckande kristna värderingar. För det är väl i kristendomen man inte ska tro att man är bättre än någon annan? Det är väl nästintill en dödssynd.
För att inte tala om vad bibeln säger om starka kvinnor som går sin egen väg i stället för att underkasta sej mannen. Lilit är ett bra exempel på det. Hon var Adams första fru enligt vissa källor, men hon vägrade att underkasta sej honom och blev därför utkastad ur "paradiset". Lilit ersattes av Eva som var av mycket fogligare natur. Jag tycker att det är ganska fascinerande att "såga" (läs granska) bibeln och kristendomen. Inget illa menat till er kristna där ute. :)

Lilit i Bibeln:
Lilit nämns endast två gånger i Gamla Testamentet, i Jesaja och i Job.
I Jesaja sägs:
"Det blir ett tillhåll för ökendjur och hyenor, en plats där gastar möts. Där håller också Lilit till och finner en plats att vila." Jes 34:14 (Bibel 2000)
I septuaginta översätts Lilit som Lamia. I engelska King James bibel och i den svenska folkbibeln har man valt att översätta Lilit som tornuggla, för att passa in i sammanhanget av ökendjur och hyenor. Lilits namn förekommer även i Job 18:15, men den masoretiska bibeltexten anses här vara otydbar. I 1917-års svenska bibelöversättning utelämnades Lilit ur Job, men i Bibel 2000 har man valt att inkludera henne.
"Lilit intar hans hem, svavel sprids över platsen där han bott." Job 18:15 (Bibel 2000)

Lilit i judendomen:
I judisk mytologi spelar Lilith en framträdande roll. Allra närmast förknippas hon med födsel och spädbarnsdödlighet. I äldre texter, som den judiska bibeln, omnämns hon som en bifigur utan någon förklaring till hennes bakgrund. Precis som i sammmanhanget av gilgamesh-eposet kan detta tolkas som att hon redan var välkänd från en muntlig berättartradition. Det sägs också att Lilit var Adams första hustru, men hon var precis som Adam självständigt formad ur lera av Gud och välsignad med den fria viljan. Så när hon vägrade lyda Adams order ersattes hon av Eva som formades av Adams och inte fick en fri vilja.
I den medeltida texten Ben Siras alfabet, uppfattas Lilit som Adams första hustru. Enligt denna tradition skapades hon av Jahve långt före Eva som en helt självständig varelse. Eftersom Gud skapat henne av jord, precis som Adam, menade hon att hon var jämlik med honom och när han ville ha samlag med henne vägrade hon att ligga underst och därmed underordna sig honom. Självrådig svek hon snart Adams önskan och uttalade Guds namn (vilket är tabu inom judendomen), och flög iväg.
Efter att Lilit flugit iväg berättade Adam detta för Gud i en bön. Gud skickade då tre änglar för att hämta tillbaka henne, och uttalade att ifall hon inte återvände till Adam skulle hundra av hennes barn, lilim, dö varje dag. En av Lilits döttrar (som också hette Lilit) blev demonen Asmodeus' maka. De tre änglarna förföljde henne och hann ikapp henne ovanför röda havet. Hon vägrade dock att vända tillbaka med dem. De hotade med att dränka henne i havet. Hon sade åt dem att lämna henne, och förklarade att alla spädbarn, i åtta dagar från födseln om de var pojkar och 22 dagar från födseln om de var flickor, tillkom henne, men att hon lovade att skona dem ifall de bar amuletter med änglarnas namn.
Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lilith

Ibland måste man ju bara älska Wikipedia. :) Det här inlägget började med att jag inte ville skriva mitt CV och slutade med lite text om Lilit. Hur många visste att Lilit var Adams första fru? Aja, hoppas att ni lärde er något nytt av det här inlägget.

Kommentarer

  • Eva säger:

    Och glöm inte Lilit i Sandemos böcker om Isfolket =)

    2009-09-23 | 18:52:35
  • Linda :p säger:

    Okej seriöst så orkade jag inte läsa allt XD... drygt mycke du skrev om den därra lilit!?:P

    2009-09-24 | 00:54:51
    Bloggadress: http://lindacrazyme.blogg.se/
  • Eva säger:

    Men Linda då...det var ju intressant =)

    Länge sen jag läste böckerna men jag tror hon tillhörde nattdemonerna

    2009-09-24 | 08:59:20
  • Emma säger:

    Girl power :D

    2009-09-24 | 17:10:54

Kommentera inlägget här: