En helt vanlig blogg!

North Country

Kategori: Allmänt

North Country är en väldigt bra film, som för övrigt gick på trean tidigare i kväll, som jag tycker att alla borde se. Jag och mamma kollade på den i kväll, mamma satt kvar och såg hela filmen. Det är ett ganska bra tecken då mamma inte är någon tv/film människa.
Filmen handlar i korthet om en kvinna, Josie, som blir misshandlad av sin man, tillslut får hon nog och tar barnen och sticker till sin hemstad. Det är tänkt att hon ska starta ett helt nytt liv där, men självklart blir inte hennes nya liv som hon hade tänkt sej. Hon träffar på en gammal bekant som tipsar henne om att kolgruvan i staden har börjat anställa kvinnor. Hon söker jobb i gruvan och får det. Men väldigt snart börjar männen på arbetsplatsen utsätta hon för sexuella trakasserier. Dom "gamla" kvinnorna som jobbar i gruvan säger åt henne att bara ignorera det, det är så det är att jobba i en smutsig kolgruva med män. Trakasserierna blir bara värre och värre och tillslut får Josie nog. Hon försöker få med sej dom andra kvinnorna på jobbet för att åtala företaget. Ingen av dom andra kvinnorna vill riskera att förlora sina jobb och stöttar därför inte Josies kamp. Efter en hel del tvister lyckas Josie ställa företaget inför rätta. Under rättegången ställer sej dom andra "gruv kvinnorna" upp och stöttar Josie. Jag tycker att det känns lite väl Hollywood, hur ofta går det till så på riktiga rättegångar? Ni kan ta det lungt, filmen slutar lyckligt med att Josie och dom andra kvinnorna vinner rättegången. Det bästa av allt är att filmen är baserad på en verklig händelse, jag verkligen älskar filmer som är verklighetsbaserade. Dom känns mer verkliga på något sätt, det är inte bara massa lyckligt Hollywood bajs när den stora starka mannen räddar den lilla vackra kvinnan i slutet och sen lever dom lyckliga i alla sina dagar.
Om ni tycker att filmen verkar bra så kan ni läsa en liten rescension av den här.
Filmen får 9/10 poäng av mej. Varför den inte får full pott är just på grund av rättegångsscenen när alla kvinnor i rummet ställer sej upp och stöttar Josie. Det blir lite för mycket för min smak. I övrigt är det en klart sevärd film. Nu ska jag googla lite och försöka få fram den riktiga historien och se hur mycket som stämmer överens med filmen. Önska mej lycka till!

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Ja det håller jag med om...det är en bra film

    2009-07-26 | 09:46:28

Kommentera inlägget här: